Letra C

Cine, Locals de

Cine_Local

Des de que en 1895 els germans Lumière van projectar per primera vegada la pel.lícula de «La sortida dels obrers de la fàbrica», fins a que apareguè a Vinaròs l’invent no es sap a ciència certa quan va transcòrrer. En la Revista “San Sebastián” de 1916 ja apareix la propaganda del Teatre Ateneu com el «Gran Palacio del Cine». Però abans, en 1908, en el contracte que es fa per al Centre Instructiu Republicà i en 1920 es faria després per al café Colon, s’especifica que no es farà cine en dits locals. El problema era que els recintes eren molt tancats i el material o cinta de la pel.lícula altament inflamable; s’havien incendiat cines i havien mort molts espectadors en altres llocs. El teatre Ateneo ja estava amb moltes portes al carrer i molt més ben preparat. Allí es projectarien films muts, acompanyats per música de piano i després sonors, que encandilarien les primeres vegades als espectadors. Pensem que la llum elèctrica amb caràcter privat s’instal.laria per primera vegada a Vinaròs a la Fonda de la Viuda en 1910, en l’església el 1916 i l’enllumenat públic dels carrers en 1920-1928. El 1920, la rev. local “Patria” demana en octubre de 1920 a la propietària entre altres coses que millore la seua neteja, que s’òbrigue la «taquilla» abans, evitar les corrents d’aire que es produeixen i afinar el piano. El local feia sessions de cine mut els dimarts, dijous, dissabtes i diumenges. El Cine Moderno i la Terrassa Moderno, d’Eduard Torres, inaugurats durant les festes tradicionals de l’any 1922, amb gran assistència de públic per l’actuació durant deu dies de l’actriu vinarossenca Maria Conesa, vinguda expresament des de Mèxic; estava situat al carrer de l’Àngel i vindria a competir en acaparar públic i encarregar les millors pel.lícules del moment. En el cine-teatre Moderno va interpretar alguna obra de teatre (l’any 1934) el conjunt artístic del Centre Instructiu Republicà.

El CINE SONOR arribaria als anys de 1930, durant la Segona República. Les superproduccions americanes dels anys cinquanta i seixanta com «Lo que el viento se llevó»(1948), «Los Diez Mandamientos» (1956), «West Side Story», «Ben-Hur», «El Doctor Zivago», «El Cid» (1962), «Exodo», «Los cañones de Navarone», etc, esgotarien sempre les entrades, sent l’època de màxim esplendor del cinema en que s’havien de tindre les entrades encomanades i abonades per al diumenges per a no perdre l’oportunitat de gaudir d’aquest magnífic invent. En 1958, amb la construcció del Cine Coliseum dels germans Jaques, obra de l’arquitecte tortosí Sr. Llorca, vindria a colmar les aspiracions no sols de Vinaròs, si no de tota la comarca, sent la nostra ciutat el centre d’atenció d’aquesta oferta cultural i recreativa. Va ser estrenat en 1962 i va tancar després de molts èxits el 31 de desembre de 1989. Va reobrir el 8 d’octubre de 1993, després d’estar tancat quatre anys, gràcies a una subvencció milionaria de l’Ajuntament i administrat pel propietari del J. J., Sr.Juan José Figuerola. La Terrassa Payá. Fou inaugurada el 22 de juny de 1961, de l’empresari Salvador Payá Ferreres de Borriana, a la raval del Socors, acabaria d’arrodonir un ampli espectre de l’oferta cinematogràfica. El sr. Payá va quedar-se també com empresari teatral la plaça de bous durant cinc temporades als anys seixanta. No va acabar aquí el seu treball, ja que finalitzat alguns anys després el negoci del cine, va emprendre la construcció d’uns blocs de vivendes en el seu lloc, obrint-se llavors els carrers del Dr. Fleming i el carrer d’Andorra. Amb la gran oferta televisiva, ha decaigut el plaer d’anar al cine, però encara el 16 de març de 1984,Juan José Figuerola va inaugurar una nova sala al carrer de l’Àngel denominada J. J Cinema, estrenant-se amb la pel-lícula “El retorno del Jedi”, però que pocs anys després va haver de tancar. Sols amb una subvenció de nou milions per part del nostre consistori al «J.J. Cinema», única sala existent, permetria continuar des del 27 de setembre de 1991 una gran tradició i afecció popular del nostre segle, trencada per la manca d’espectadors.

ELS MULTICINES. Amb la inauguració de les sales multicines construïdes a Benicarló i Amposta a finals de l’estiu de 2003, la sala J. J. Cinema de Vinaròs va vore’s abocada a tancar definitivament. Cal recordar que els locals de Cine havien estat incautats durant la Guerra Civil del 36 (Vide id.)

Comment here

6 + = 11