Letra M

Mondejar Ayguals, Isabel

mondejar(Vinaròs 19-II-1842 – 29-VIII-1926). Pintora vinarossenca. Es l’autora dels quadres que es conservaven a l’antic col.legi Sant Sebastià i ara al Museu, referits tots a retrats de la seua família entre els que destaquen el de sa mare, Llàtzera Ayguals; el del seu padrí, l’escriptor Wenceslao Ayguals; el del seu marit, Vicent Àlvarez; el seu propi auto-retrat, etc, tots pintats entre 1861 i 1865. En 1890 va ser comisionada per l’Ajuntament per presidir els actes de dedicació de carrers als patricis Febrer de la Torre, Costa i Borràs i Wenceslao Ayguals.
Era germanastra del pintor Joan Ballester Ayguals i per tant filla del coronel d’infanteria, Dionisi Mondèjar, natural de Minuzes (?) (Cuenca) i de Na Llàtzera Ayguals, la qual havia quedat vídua d’un Ballester, mort en el famòs atac d’Alcanar. Al col.legi sant Sebastià també, es conservava un retrat d’Isabel de xiqueta, amb un lloro a la mà, pintat per l’advocat Hilarió Claramunt posteriorment, segons ens explicà ell mateix. Respecte al significat d’aquest quadre, son padrí Wenceslao li havia dedicat el «Silabario Moral de los Niños», editat en Barcelona en 1844, en la portada del qual ja apareix representada Isabel amb un pardalet a la mà.
D’Isabel Mondéjar es conserva també un llit «de la reina», on es va recostar a fer la migdiada la reina Isabel II, en el seu trànsit per Vinaròs; la seua capçalera té un relleu o motlura treballada que representa a dita reina. Aquest llit es propietat actualment de la Sra. Carmen Talavera. Isabel Mondéjar va nàixer en la casa del carrer de l’Àngel número 7, es a dir la casa que ostentava l’escut heràldic de la família dels Brusca, propietat en l’actualitat de Santiago Falcó. Ja molt major vivia amb el seu marit en la pròpia casa de Wenceslao, (antiga casa de les monges “Sierves de Jesús”, al mateix carrer), però portant un llarg plet contra la seua vídua, Adela del Moral, que li reclamava la casa. En 1916 va ser elegida majorala de sant Valent. En 1917 feia celebrar misses molt solemnes amb motiu de la festa de sant Tomàs de Villanueva en l’església de sant Agustí ja que era el patró de la casa dels Ayguals. La revista “San Sebastiàn” diu que va morir el dissabte al vespre, (dia 28, a les 18 hores). Comptava llavors 84 anys. Els quadres de la pintora foren restaurats en temps rècord pel Servei de Restauració de la Diputació de Castelló amb motiu de l’exposició en homenatge a Wenceslao, inaugurada el 12 de maig de 2001 a l’Auditori que porta el seu nom.

mondejar_3 mondejar_2

 

Comment here

− 3 = 3