Letra H

Hospital de Vinaròs

L’hospital comarcal de Vinaròs va néixer per cobrir l’atenció sanitària de 66.223 habitants. Avui dia atén a una població de gairebé 100.000 persones (quasi el doble a l’estiu). La plantilla ha passat de 257 a 812 professionals i l’activitat quirúrgica de 2.058 intervencions en 1994 a les 5.944 en 2016, a més de doblar-se les consultes externes, que han passat de 65.128 a 124.312 al llarg d’aquests anys.

 

Al juny de 2012 l’Hospital de Vinaròs va adquirir el rang d’hospital universitari juntament amb el Provincial de Castelló, el General i el de la Plana de Vila-real. Esta catalogació va ser possible gràcies al conveni que es va signar en el mes de maig de 2010 entre la Conselleria de Sanitat, la de Justícia i Administracions Públiques, l’Agència Valenciana de Salut, el Consorci Hospitalari Provincial de Castelló i la UJI destinat a aprofitar els centres sanitaris per a la docència, assistència i la investigació universitària en Ciències de la Salut.

Però abans d’això l’Hospital de Vinaròs ja era un centre on s’impartia formació post-grau als metges i infermeres. Des del 30 d’abril de 1996 se formen anualment els Metges Interns Residents (MIR) en diverses especialitats i en el mes de maig de 2011 s’autoritzà al centre a formar a les Infermeres matrones residents.

Pel centre han passat onze directors. Han sigut directors de l’Hospital al llarg d’aquests 25 anys d’història Maria Jesús Juan Sanz, des de la seua inauguració fins al mes de maig de 1994, data en que va ser substituïda per Pablo Rodríguez Martínez, qui també va estar dos anys (fins al mes de setembre de l’any 1995). Posteriorment l’ha dirigit l’oftalmòleg Javier Arbúes Palacios i Javier Peñarrocha Nebot, que va accedir al càrrec a mitjans de novembre de 1997. Al juliol de 2003 va ser nomenat director Manuel Ibáñez Gimeno i al 2005 va accedir al càrrec el vinarossenc Alejandro Suay Cantos, que va ser substituït el març de 2012 per Amadeo Bellés Calvo, i Ana Arizón, actual gerent del departament de salut.

L’Hospital de Vinaròs ha ampliat serveis al llarg dels seus 25 anys d’història, com el servei de maternitat, el dia 1 de setembre de 1994 o l’adquisició del primer TAC l’any 1998, que va ser renovat per un de nou recentment amb una inversió de 482.000 euros per part de la Conselleria de Sanitat. L’any 2000 va entrar en funcionament l’anomenat hospital de dia o la cirurgia major ambulatòria. També es van ampliar el número de llits de la UCI. Des de l’any 2002 l’Hospital té el servei de analgèsia epidural durant les 24 hores del dia i des del 2009 també s’ofereix la possibilitat d’administrar el gas Kalinox com alternativa analgèsica. L’any 2006 va ampliar-se el servei de ginecologia amb cirurgia laparoscòpica i es va implantar una nova tècnica amb làser, capaç de tractar amb èxit la ceguera per degeneració macular. L’any 2013 es va dotar l’hospital amb un equip de Tomografia Axial Computeritzada (TAC), d’última generació amb una inversió de 482.527 euros. Al 2014 es va obrir la nova planta d’hospitalització. I el 2016 es va adquirir un làser holmium per al tractament de les litasi vesicals, un nou colonoscopi, dos torres d’endoscòpies o nous eco cardiògrafs, entre altres millores en equipament. Pròximament està prevista la incorporació del nou equip de Ressonància Magnètica donat per la Fundación Amancio Ortega. I per al 2018 s’ha anunciat que la Generalitat destinarà més de 600.000 euros d’inversió, part de la qual serà per la nova farmàcia hospitalària. El president Ximo Puig va anunciar en l’acte commemoratiu d’este 25è aniversari la incorporació de vint-i-cinc nous professionals de diferents categories. Entre les millores en equipament figuren l’obertura de denou habitacions individuals per millorar l’estada de familiars i pacients; la posada en marxa d’un nou quiròfan que se sumarà als cinc actuals per millorar les llistes d’espera en cirurgies no urgents, i l’obertura d’una segona torre de colonoscòpia. Tot això requerirà la incorporació de vint-i-cinc professionals entre metges, infermers, auxiliars i zeladors.

                         

L’Ajuntament de Vinaròs també ha anat adequant l’entorn al llarg dels anys. Així es va crear una nova zona d’aparcament per a vehicles davant l’ampliació i s’ha adequat l’entorn amb una rotonda que també serveix com a heliport. L’Ajuntament va proposar a finals de 2010 una modificació pressupostària del voltant de 40.000 euros per sufragar el cost de construcció de dues rotondes que milloraven l’accés al centre hospitalari i de l’heliport provisional. Enguany s’ha ampliat en 531 noves places d’aparcament gràcies a l’Ajuntament que ha adequat un terreny enfront del centre hospitalari.

                                                         

L’ampliació de l’hospital es va inaugurar març de 2011. Una obra en la que la Generalitat va invertir un total de 12.960.841,39 euros. L’obra civil es va iniciar al febrer de 2007, i la superfície en la qual es va desenvolupar s’assenta en una parcel·la de 6.257 metres quadrats; amb una superfície construïda de 6.738 metres quadrats. L’ampliació va consistir en una nova àrea d’urgències, l’ampliació de l’Hospital de Dia mèdic-quirúrgic, de la Unitat d’hospitalització a domicili, de quiròfans, paritoris i UCI; així com en un important augment d’habitacions individuals d’hospitalització.

(Xavi Flores, 16/12/2017)

Comment here

58 + = 67