Letra F

Fills adoptius

Personatges no nascuts a Vinaròs que ostenten dit distintiu honorífic.

En 9 de febrer de 1866 estava ja nomenat fill adoptiu de la llavors vila de Vinaròs, el governador civil de Castelló, Ramon Cuervo, per l’impuls donat a la construció del nostre port, com així ho afirmava Ràfels García en l’al.locució del seu discurs al llançar el primer vagó de la pedra.

Angel Dozal segurament se’l va nomenar fill adoptiu amb motiu de la seua mort ocorreguda repentinament el 14 de juny de 1888 (llosa del cementeri).

Al Dictador Primo de Rivera se’l va nomenar l’11 d’abril de 1926.

El 12 d’abril de 1928 l’Ajuntament va nomenar fills adoptius a Pérez de Sanmillán, primer Marquès de Benicarló i al governador, Sr. Castelló Madrid, per les grans obres dutes a terme durant eixe temps de la Dictadura, com eren l’ ampliació del port, grup escolar Sant Sebastià, mercat municipal, construcció del passeig marítim, claveguera per desviar les aigües de pluja de la plaça sant Valent, etc.

El 1943, amb motiu del seu nomenament com a bisbe, va declarar Fill Adoptiu a Vicent Enrique i Tarancón.

En 1956 rebrien dita distinció el general Alonso Vega, per l’anomenada «lliberació» de la ciutat en la guerra civil i l’arxiprest Jaume Sirisi, molt estimat pel poble, mort el 30 de setembre de 1956.

El març de 1968 se li va concedir a Sor «Florentina», una monja de les anomenades “Sierves de Jesús” que va cuidar malalts en la nostra ciutat durant 56 anys, quasi exactament els mateixos que dita congregació va permanèixer en Vinaròs; el seu nom complert era Florentina Fernández del Castillo i era natural de Yecla.

L’Ajuntament presidit per Lluís Franco va nomenar Fill Adoptiu al rector Alvaro Capdevila Nebot, quan ja major va deixar l’Arxiprestatge i va passar de canonge a Tortosa.

fillEn la primera setmana de juny de 1987 se li va concedir dita distinció al ja difunt ex-alcalde, Francesc Balada Castell, retolant-se una avinguda amb el seu nom.

 

 

 

 

 

L’Ajuntament presidit per Jacinto Moliner li va concedir el mateix honor al rector Enric Porcar Forés al setembre de 2.001, dins dels actes commemoratius de la Carta Pobla.
VINAROSSENCS FILLS ADOPTIUS EN ALTRES CIUTATS. Entre aquests destaquen Teodoro Balaciart Tormo, fill adoptiu de la ciutat d’Alcoi, desde 1878 i Eduardo Ballester fill adoptiu de El Ferrol.

Des d’agost de 1992 són Fills adoptius de Tírig, els vinarossencs Gabriel i Laura Puig Alcácer, fills del pintor Gabriel Puig Roda.

Comment here

41 − 34 =