Letra F

Figueredo Orts, Antoni

(Vinarós 1923). Nadador. Ha guanyat gran quantitat de premis. Personatge molt popular que ha ensenyat a nedar molts xiquets de Vinaròs i de la comarca. Ja destacava en aquest esport l’any 1956. Medalla de plata de la Natació en febrer de 1970. Als seus 63 i 65 anys encara guanyava enorme quantitat de medalles en les competicions de nedadors de la seua edat. Als 65 guanya la medalla de plata. Han sigut incontables les copes, medalles i guardons que ha aconseguit guanyar. Al gener del 2003, tenint 80 anys, va obtenir noves plusmarques i tres medalles d’or competint a Valladolid.

El nadador vinarossenc Antonio Figueredo ha mort aquesta setmana als 92 anys d’edat. Figueredo era un personatge molt popular a Vinaròs, ciutat on ha ensenyat a nadar a molts veïns en el contramoll i ha participat en nombroses proves portant en nom de la localitat a moltes altres ciutats del món ostentant rècords nacionals, europeus i mundials que encara no han sigut batuts

Fill de carabiner, era el major de cinc germans. Va realitzar els seus estudis a Vinaròs en els col·legis de la Consolació, de la Misericòrdia i de Sant Sebastià, fins que la República ho va becar per a estudiar a Benicarló. Als 14 anys comença la seua tasca professional en la mar, obligat per l’absència del seu pare. Va treballar en la mar fins als 50 anys, 14 mesos a Nigèria.

En 2004 va rebre la medalla de la ciutat per part de l’Ajuntament, i en 2015, va donar tots els seus trofeus i diplomes recollits durant tota la seua extensa trajectòria esportiva a la Fundació Caixa Vinaròs i el Club Natació Atlètic Barceloneta li va imposar la insígnia d’or del club. El 26 de setembre de 1948 Figueredo va guanyar la travessia al port de Barcelona en la categoria de nadadors independents.

Des de llavors ha participat en aquesta travessia, on ho va fer per última vegada en 2006, ja que l’any següent va nadar ja la travessia màster -1000 metres- fins a l’any 2009, en la qual va ser la seua última participació. Figueredo ha nadat també en llargues distàncies d’aigües obertes en els Campaments d’Europa, sent l’únic participant de més de 80 anys que va acabar la prova de 5175 metres en el llac Parelouo (França), guanyant a més al segon de la categoria anterior. Va ser també l’únic participant en el món que va nadar els tres quilòmetres en la categoria de 85 a 89 anys en el 2009.

Ha aconseguit diferents títols espanyols en papallona, 400 estils, 200 estils. Actualment encara queden vigents quasi una trentena de rècords obtinguts per Antonio Figueredo en piscina de 25 i 50m. en els campionats europeus ha aconseguit 2 ors i 4 medalles de plata així com dos rècords en les proves més dures: 200 papallona i 400 estils individuals.

Ha participat en els Campionats del Món de Rio de Janeiro, Shefield, Casablanca, Riccione, etc on ha obtingut 4 medalles de plata (12 centèsimes van impedir que fóra or en els 100 papallona a Casablanca) i diverses medalles de bronze.

Per a ell, el més important va ser el segon lloc en el rànquing mundial de 1998 en 400 metres estils i el segon en 200 metres papallona i tercer en 400 estils l’any 2003.

A.V: 7 De Junio de 2019

 

figueredo figueredo_2

Comment here

56 − 49 =