Letra B

Biblioteca pública municipal

Biblio_publicaCal parlar abans de tot del Banc Biblioteca que es va inaugurar en el mateix passeig en 1928, dedicats els dos al Sr. Marquès de Benicarló. L’actual biblioteca va ser inaugurada solemnement el 2 de març de 1965, en presència del Governador Civil de Castelló, Carles Torres Cruz, l’alcalde de la ciutat, Francesc Balada, demés autoritats locals i públic en general. Instal.lada primerament als baixos de lo que era l’edifici dels Jutjats, a la plaça de L’Amera. Va ser traslladada a una nova construcció coneguda com Casa de la Cultura el 1970 en terrenys del pati del Col.legi de la Misericòrdia. Va ser bibliotecari fins a la seua mort, el mestre Manuel Foguet Mateu, seguint-li després en el càrrec, Providencia García Sanz, conjuntament amb Francesc Alcázar. En quant a nombre de llibres, ocupa el tercer lloc de la província, Biblio_publica_2després de la de la Capital que és Provincial i la de Vila-real (13.000 volums en 1973), sent seguida per Benicarló (4.600 en 1973), que ocupa el quart lloc. Contenia en 1973 uns 6.100 volums; en 1992 uns 14.439 i dos anys després 14.450 volums que es presten als 4.805 socis, menys els que no es presten i que conformen enciclopèdies completes, facsímils i singularitats locals. Han aportat els principals fons de llibres la Generalitat Valenciana, Diputació i donants particulars. És freqüentada fonamentalment per estudiants.

FONS RAMOS-SALVADOR (FRS)

Com atal Fons, és una secció amb entitat pròpia (extensió /FRS/) de la BibliotecaPública Municipal (BPM) de Vinaròs.
El seu nom al·ludix in memoriam a Juan José Ramos Monzó (1908-2001) i a Vicentica Salvador Moliner (1914-1996), ambdós originaris de Cervera del Maestre, els que, després de la devastadora Guerra Civil espanyola (1936-1939), en la que van salvar la vida i poc més, van trobar acollida a Vinaròs, del que van fer el seu definitiu poble d’adopció, i es correspon amb la donació del seu fill Eladio a l@s niñ@s i ciudadan@s estudiosos i lectors del seu poble natal. La dita donació es va formalitzar amb l’Ajuntament de Vinaròs l’11 d’octubre del 2006, sent alcalde Javier Balada i va ser tramitada per l’arxiver Xavier Palomo, en tant que també altres vinarossencs van col·laborar així mateix, d’una manera o altra, en este propòsit.
Les dos primeres entregues de llibres, procedents de Cádiz, es van dur a terme a l’octubre del 2006 i desembre del 2008, respectivament. En total, unes 200 caixes de format A-4, numerades, precintades i amb el seu contingut ordenat i inventariat bibliogràficament segons la Classificació Decimal Universal (CDU), edició de 1991. La tercera entrega, que no serà l’última, està actualment en procés des de juliol del 2009.
Quants llibres integren el FRS? Només cap un càlcul estimat i provisional, referent a l’última caixa inventariada, que és la 340. Diguem que uns 8.500 exemplars, resultat de dècades de passió bibliòfila, on s’ha donat prioritat al contingut sobre el continent, amb perspectiva antropològica i social, universalista i crítica.
Des que els llibres van arribar a Vinaròs, han sigut gestionats pel personal de la BPM de Vinaròs, molt en especial per la bibliotecària Maite Arnau, que ha procedit a la seua recatalogació bibliogràfica –segons l’edició del 2004 de la CDU–, d’acord amb la pròpia estructura de la nostra BPM, així com a la seua ubicació en els estants en funció de l’espai disponible. Al present, ja són accessibles, aproximadament, el 25% del total.
Quin és el contingut dels dits llibres? Remet a tots i cada un dels números de la Taula Principal de la CDU: 0 (Generalitats. Ciència i coneixement.
Organització), 1 (Filosofia. Psicologia), 2 (Religió. Teologia), 3 (Ciències Socials. Estadística. Política), 4 (Vacant), 5 (Matemàtiques. Ciències Naturals), 6 (Ciències aplicades. Medicina. Tecnologia), 7 (Belles Arts. Jocs. Espectacles. Esports), 8 (Llenguatge. Lingüística. Literatura) i 9 (Geografia. Biografies. Història). Clar està que no tots els números queden representats en la mateixa proporció.
A fi de concretar més, es relacionen, a continuació, dins de cada número principal, les matèries, temàtiques i autors que integren un corpus a considerar des d’una perspectiva d’estudi o voluntat de saber:
0: Tècnica del treball intel·lectual, Documentació, Biblioteconomia, Organitzacions secretes, Grups de treball, Periodisme.
1: Història de la Filosofia, Filosofia espanyola (Ferrater Mora, Carlos Díaz, Morey, Fco. Vázquez García), Filosofia política (Maquiavel, Hobbes), Mètode de la Filosofia, Ocultisme, Sistemes filosòfics: voluntarisme (Schopenhauer), panteisme (Spinoza), materialisme històric (Marx, Engels, Althusser), freudomarxisme (Reich, Marcuse), Psicologia, Psicologia del desenrotllament (Piaget) Sentiments/Emocions, Pensament, Psicoanàlisi (Freud), Psicopatologia, Lògica, Dialèctica, Teoria del coneixement, Nihilisme (Nietzsche), Postestructuralismo (Foucault), Ètica, Moral sexual, Suïcidi.
2: Estudis bíblics, Història del cristianisme, Història de les religions, Ángeles/dimonis, Santos, Inquisició, Església i Sexualitat, Papat/Vaticà, Ordes, Heretgies, Història de l’Església Catòlica, Filosofia de la religió, Mitologia clàssica, islam/ Mahometisme.
3: Adolescents, Sociologia política, Hòmens/ Dones, Marginats, Sociologia (Bourdieu), Sociologia espanyola (Giner, Lerena, Moreno Pestaña), Sociologia econòmica, Classes socials, Relacions socials, Psicologia Social, Sociologia de la cultura, Sociologia de la comunicació, Política, Opinió pública, Teoria de l’Estat, grups en la lluita de classes, Servicis Secrets/Espionatge (CIA, Mossad, CESID), partits i moviments, Economia, dinàmica de l’Economia Política, teoria de la conjuntura i de la crisi, Economia capitalista, Dret, Filosofia del Dret, Dret Penal, Criminalística/Criminologia, Antropometria criminal, Tàctica criminal, Administració Pública, lluita armada (ETA, GRAPO, MIL, RAF), Educació/ Ensenyança, Excursions (guies), Etnologia/Antropologia, Xiquets en general (tota una subsecció des de Filosofia per a Xiquets fins Història de la Infància, passant per Literatura infantil, etc.).
4: (Vacant)
5: Ecologia, Matemàtiques, Trigonometria, Astronomia, Astronomia de Posició, Història de l’Astronomia, Cometa Halley, Estreles, Astronomia Nàutica/Navegació marítima, Meteorologia, Oceanografia, Evolució.
6: Medicina, Fisiologia, Sexualitat, Història de la Sexualitat, Sociologia de la sexualitat, Cervell, Higiene, Homosexualitat, Terapèutica física, Psiquiatria (Castilla del Pino, González Duro)/Antipsiquiatria (Basaglia, Laing, Cooper).
7: Art, Arquitectura, Pintura, Cinematografia, Música.
8: Lingüística/Filologia, Llenguatge literari, Gramàtica, Sintaxi, Mètrica, Literatura (poesia, teatre, novel·la, conte, assaig): anglesa (Shakespeare, Blake, Dickens, Carroll, Wilde, Lawrence, Conrad, Huxley, Orwell), nord-americana (Whitman, Poe, Melville, Henry James, Henry Miller), alemanya (Büchner, Kafka, Zweig, Musil), noruega (Hamsun), sueca (Strindberg), francesa (Balzac, Flaubert, Verne, Gide, Martin Du Gard, Camus, Peyrefitte), italiana (Buzzatti, Pavese), espanyola (Cervantes, Quevedo, Gracián, Machado, J.R. Jiménez, Cela, Candel, Vázquez Montalbán, J. Goytisolo, Vaz de Soto, Alicia Giménez Bartlett, Villena, etc.), portuguesa (Pessoa), americana en llengua castellana (Arlt, Verbitsky, Vargas Llosa), llatina (Virgili), grega (Homer, tràgics, Cavafis), russa (Gogol, Chéjov), historietes (“El Guerrero del Antifaz”, “Capitán Trueno”, Disney), Literatura eròtica (Sade, Loüys), Literatura gòtica, Novel·la negra (Hammett, Andreu Martín), Literatura de viatges, Novel·la històrica, creació literària, Retòrica, Crítica literària.
9: Prehistòria, Ciutats i poblacions, Biografies (científics, filòsofs, dones, pintors, cinematogràfiques, músics, literats), Genealogia, Metodologia històrica, Història universal, Història Antiga-Edat mitja-Moderna-Contemporània, Història d’Occident, Història d’Espanya, Història d’Alemanya, Història d’Amèrica del Sud (Argentina).
Com a indicació última, tinga’s present que en la classificació bibliogràfica de les biblioteques públiques, tal com la nostra BPM de Vinaròs, els gèneres literaris com ara Novel·la, Poesia i Teatre, sense distinció de la seua nacionalitat, van precedides, respectivament, de les lletres ‘N’, ‘P’ i ‘T’, i un altre tant succeïx en les Biografies amb la lletra ‘B’.
(A.C.A.V. 26/03/2014)

Comment here

17 − 12 =