Letra P

Pintors viatgers

Vinaròs ha sigut pintat per diferents pintors viatgers espanyols i estrangers d’altres països que a través del temps l’han visitat. Aquests pintors han permanescut més o menys temps. Amb el boom turístic i el desarrollisme dels anys 60 del s. XX, es va afincar aquí el balearPedro Riera, que tenia l’estudi i lloc de venda en una casa de davant mateix de l’antic grup escolar “Sant Sebastià”, conegut com “Grupo de Baix”. Pintava marines i tota classe de paissatges inventats, sent el seu tipus de pintura totalment comercial i encarada al turisme estranger. Va arribar a exposar en desembre de 1970 a la sala d’Informació i Turisme amb cert èxit inusitat.
Bonet Sintes, Romà (Barcelona 1886-1966). Dibuixant caricaturista. Utilitzà diversos pseudònims. El seu pas per Vinaròs resultà molt anecdòtic i fou recordat pel poeta local Josep S. Farga i per Sebastià Miralles Selma en les seues obres (BON caricaturiste i Carranque de Ríos en Vinaròs, respectivament).
El pintor francés Jean Paul Brusset (Pont du Gare, 23-VI-1909) va fer unes litografíes sobre la façana de la nostra arxiprestal i altres que va exposar en desembre de 1970. Vegeu també els items: Smart.
Savage, Cedric (Nova Zelanda). Pintor reputat. Va captar imatges de paissatges i marines per als seus quadres que pintava a l’aquarel.la i a l’oli durant les tres setmanes que va permanèixer a Vinaròs en el mes de maig de 1957. Encara que la imatge que s’ofereix no correspón a la nostra població, bé podria ser molt similar a la Cala Puntal o qualsevol altra platja.
Anne Savage. Nascuda a Montreal, Canadà. La vinarossenca Estela Serret, resident a Barcelona, va fer donació de dos quadres de la seua propietat suposadament a l’Ajuntament encara que la publicació de “Crónica de Vinaròs” (3-IX-2005) no ho especifica. Un dels quadres estava pintat per dita artista canadenca i representa un paissatge del carrer del Roser.
Smart, Douglas Ian. (1879-1970). Artista anglès. Aquarel.lista i gravador, deixeble de Short. Autor de nombroses escenes del riu Tàmesi amb vaixells, realitzades entre 1920 i 1940. Unes 30 de les seues obres figuren entre les millors en aiguaforts i gravats, encara que s’anota una lleugera monotonia a pesar de la seua avantatjada competència, amb obres molt bones a Anglaterra, França, Itàlia i Espanya. Va signar en 1911 l’aiguafort que representa la platja de Vinaròs, adquirit per Agustí Delgado Agramunt a l’abril de 1993.
Un altre dels pintors que va passar per Vinaròs fou James Mc Bey, del que s’oferia aquest dibuix en una subhasta per Ebay en 2006.

Comment here

2 + 6 =