Letra F

Foguet Mateu, Manuel

foguet(Barcelona 1908- Vinaròs 1981). Mestre, poeta i escriptor. Nascut a Barcelona el dia de Sant Sebastià de 1908. Els seus pares, vinarossencs, que regentaven una carboneria, es van tornar a traslladar a Vinarós quan comptava 9 anys i passant a viure a la casa on havia nascut Paco Argemí, al carrer Sant Tomàs. Escolanet de mossèn Lino en el convent de Sant Agustí i alumne del mestre Sanchiz en les escoles del mateix ex-convent, per entrar als dotze anys al Seminari de Sacerdots Operaris de Mossèn Sol per a seguir estudis eclesiàstics que abandonaria desprès de set anys, en tercer curs de Filosofia. Alternant estàncies en Badalona on residien ara els seus pares i Vinarós, entra de comptable a la empresa Carsi i Cía i emprén estudis lliures de Magisteri, dels que s’examinava a Tarragona, compaginant amb classes particulars que oferia. Després de tres anys, mossèn Juan Piquer, director del diari «Correo de Tortosa», li proposà seguir estudis de periodisme, deixant més d’un any abandonada la carrera de magisteri, i oposant-se el seu pare, qui li fa reprendre els anteriors estudis. Per fi acaba la carrera i s’instal.la a Barcelona, on impartirá l’ensenyament a 145 xiquets pàrvuls i a Hospitalet de Llobregat durant la República i principis de la guerra.

Als anys cinquanta retorna a Vinarós on crearà i dirigirà el col.legi privat «Cervantes». Fou elegit concejal en 1957. Des de la seua fundació fins la seua mort, seria màxim redactor del setmanari «Vinarós», i encarregat de la Biblioteca Municipal. El 1965 els seus ex-alumnes d’Hospitalet li reteren un caloròs homenatge, entre els quals hi havia personalitats d’aquella capital. En 1970 la Unió Ciclista li imposà la insignia d’or de l’entitat.

31 IDEM. El 16 de febrer de 1975 se li dedica un magnífic homenatge, amb motiu de haver-li atorgat la medalla d’Alfons X, El Savi, sent-li imposada en acte multitudinari celebrat al Pavelló Poliesportiu, al que assisteix el ministre d’Educació, Cruz Martínez Esteruelas i l’alcalde d’Hospitalet, dos dels seus ex-alumnes destacats i una gran quantitat d’autoritats locals, provincials, ex-alumnes, amics i simpatitzants.

 

 
foguet_2És autor de multitud de poesies algunes de les quals es recullen en l’obra «Aspurnes vinarossenques»

Llibre ASPURNES VINAROCENQUES en PDF

 

 

 

 

 

 

 

 

foguet_3 i diverses obres de teatre costumista de caràcter vinarossenc: “Bona nit cresol”, “Tot per una vajilla”, “Per fi ha eixit lo sol”, etc.

 

 

 

 

 

foguet_4L’Associació Cultural “Amics de Vinaròs” va publicar la primera de les esmentades comèdies amb algunes de les seues poesies més destacades. Manuel Foguet va morir repentinament el novembre de 1981, dia de Santa Caterina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 IDEM.L’Ajuntament li va dedicar el nom d’un nou col.legi que es va construir al carrer de Iecla. (Vegeu Col.legi Manuel Foguet)

Comment here

68 + = 74