Letra F

Farga Esteller, Josep Sebastà

farga(Vinarós 3-VI-1922-València 28-VII-1975). Poeta local.

 

 

 

 

 

 

 

 

7 ID. DEL ESTIMADO PP FARGA. ARTISTICAMENTE -JOSE CORREIRA-Artista còmic. Havent estudiat a Terrassa peritatge tèxtil, es va inclinar cap al móm de l’espectacle, utilitzant el nom artístic de Joe Correira. Actuava preferentment al Teatre Argentino i Teatre Alkazar, de València, i de gira per moltíssimes capitals espanyoles amb l’ambulant “Teatro Chino”. Les seues actuacions humorístiques, formaven la part més esperada dels espectadors, entre elles la revista còmica teatral “El embudo del tiempo”, de 1967 i sempre en elles feia alguna referència al nostre poble. En 1950 va publicar a Terrassa “Entre ripios y flautas”. Estant a Palma de Mallorca col.laborà en la revista “Cumbre”. En 1968 va escriure la lletra de l’Himne a Vinaròs, que amb música del mestre Tomàs Mancisidor, es va estrenar en una vetllada al Cine Coliseum, al nadal de 1968.
Gran enamorat del seu poble, escribia sovint poemes plens de sentiment cap a la seua pàtria, que publicava al setmanari “Vinaròs”. Sense haver-se publicat mai el seu poema “L’Odio-sea” era conegut per molts vinarossencs. L’any 1984 l’Associació C. “Amics de Vinarós” va recollir baix el títol de «Rimes Vinarossenques (Glops d’aigua de Mangrano)» tots els seus poemes. Al juny de 1988 se li va dedicar un carrer. Dels versos que traspuaven un acendrat vinarossenquisme, extraem sols els següents:

 
farga_2.JPG
“Terme gran de Vinaròs,  el meu món de les entranyes!…  De l’Hort del Coixo al Claper Gros,  Vistabella i Soterranyes…  Les Planes prop d’Ulldecona,  Les Melilles, Boverals…  Tot un món dins d’una zona  d’un paradís terrenal…”

(De “Felis el que…” 1973)

“Poble que no sé que té,  que de tant que té ,té tant,  que no es troba foraster   qualsevol que no vullgue ser   d’aquell poble un habitant.”

(De “Patria i Fe”, 1975)

 

 

 

 

Comment here

71 − 65 =