Letra B

Batiste Baila, Francesc

Batiste

(Vinaròs 3-I-1919 – 5-IV-2007). Únic vinarossenc supervivent del camp d’extermini nazi de Mauthausen, on havien mort sis paisans nostres . Va relatar les seues vivències en articles publicats al setmanari “Vinaròs”, baix el títol genèric de “Rememorando” (2-X-1993) i specif: “Estalla la II Guerra specif” (8-III-1997). Resident a Cette (França), passa llargues temporades a Vinaròs on resideix la seua filla Rosalin. L’1 de juliol de 2000 presenta per fi reunides en un interessant llibre les seues memòries baix el títol “El sol se extinguió en Mauthausen. Vinarocenses en el infierno nazi”, amb pròleg d’Alfred Giner Sorolla. La Caixa Rural li concedí el premi “Alé Vinarossenc” el 24 de juny de 2001. L’Ajuntament també li va concedir la medalla d’or de la ciutat en abril de 2004. L’Editorial Antinea també va presentar el seu llibre “Mariner del Maria Rosa” sobre la nau amb veles del seu pare, en març de 2007.

El 5 de maig es va col·locar una Pedra de la Memoria (Stolpersteine en alemán, pedra de topar, per a parar-se, mirar i recordar) davant de la casa de Francisco Batiste Baila.
El projecte Stolpersteine, de l’artista alemany Gunter Demnig, és una iniciativa que es tradueix ja en més de 75.000 “pedres de la memòria” en 20 països. Es tracta de xicotets blocs de ciment gravats amb les dades de la víctima, és a dir, el seu nom, data de naixement, dades de la deportació i data de defunció o alliberament. Es col·loquen en el sòl en memòria de les víctimes del nacionalsocialisme (jueus, homosexuals, presos polítics o membres de les Brigades Internacionals) entre els anys 1933 i 1945. Es tracta de xicotetes peces de ciment en forma cubs amb un format de 10x10x10 centímetres. En la seua part de dalt, la que es pot veure i llegir i que aflora a l’exterior, porten incrustada una placa de llautó, també de 10×10 centímetres, en la qual es poden llegir gravats les dades més destacades de la persona que es commemora. Se situen al carrer, entorn dels edificis on vivien o treballaven les víctimes dels nazis.
E.F. (2023)

Comment here

+ 25 = 29