Letra S

Serrano García, Manuel

serrano(Vinaròs 16-IX-1890 – 2-IX-1956). Escultor. Va nàixer en el carrer Sant Francesc i era un dels déu fills que van tenir els seus pares. Va estudiar a l’Acadèmia de Belles Arts de València. De jove, va treballar en la façana de la casa del senyor Antoni Sendra, a la plaça Jovellar (Casa Espuny). Va romandre després a París durant uns quaranta anys. En 1952, al retornar al seu poble, va poder portar-se, gràcies al embaixador espanyol a París, Marqués d’Inicio, moltíssimes escultures fetes per ell en fusta, marbre i ivori, que van ser exposades al saló de sessions de l’Ajuntament.
Ja malalt, va ser sol.licitat per mossén Jaume Sirisi per a fer el retaule de l’altar major, que no va poder acabar, sent la imatge de la Mare de Déu Assumpta i els angelets que la coronen l’obra en la que més va participar, encara que a causa de la seua prematura mort, li van afegir a la Verge, a l’altura de les cames, uns dos pams més de tamany per a que la Mare de Déu no paregués a distància massa nana. També es van retocar els excessius plecs del matell de la Verge que li cobreixen el ventre, ja que era un excel.lent miniaturista, però no tenia costum de treballar en escultures de gran tamany. Treballava a una casa de les afores del carrer de Sant Francesc, próxima a la Colonia Balada. Ramon Redó, qui això escriu, tenint 11 i 12 anys, li anava a fer les compres del que necesitava per menjar que era molt poqueta cosa.
serrano 2En 1954 va realitzar la imatge de la Immaculada d’alabastre per a la portada renaixentista, beneïda i inaugurada en la seua festa del 8 de desembre d’eixe mateix any, establert per l’Església com Any Marià. De l’alabastre sobrant va realitzar la imatge del Sant Sebastià que hi ha a l’Ajuntament. Va morir el mateix mes que el rector Jaume Sirisi, el qual li havia encomanat fer el retaule de l’altar, deixant-lo inacabat.

serrano 3

Comment here

− 3 = 2